România
Advertisement

Acest articol tratează pe larg Istoria Voivodinei.

Antichitate[]

Regiunea Voivodinei este locuită încă din paleolitic şi neolitic. Sirmium era un important oraş roman.

Evul Mediu[]

Slavii au ocupat în era mariilor migraţii Voivodina de astăzi (secolul VI). În secolul IX, maghiarii au ajuns în Câmpia Panoniei, urmând să ocupe şi teritoriul Voivodinei. Mai târziu chiar au cucerit-o şi au domnit peste ea până în secolul XVI. Comunităţi izolate de slavi au rămas totuşi în această regiune. Un număr crescând de sârbi, au început să se stabilească aici în secolul XIV. În 1483, conform izvoarelor ungureşti, aproape jumătate din populaţia Regatului Ungariei era de etnie sârbă. O altă sursă maghiară din acelaşi secol număra 200.000 de colonişti sârbi.

Voivodina a fost ocupată de Imperiul Otoman, după Bătălia de la Mohács din 1526 şi capitularea Banatului în 1552. Această perioadă turbulentă a cauzat o scădere importantă a populaţiei din această regiune. Banatul era administrat de la Temesvar, în timp ce Bačka şi Srem se aflau sub autoritatea Budimului.

Imperiul Habsburgig a preluat controlul asupra Voivodinei şi a altor teritorii prin tratatele de la Karlowitz (1699) şi Passarowitz (1718). Zonele adiacente teritoriului turc din sud au fost separate printr-o Frontieră Militară (Krajina), în secţiuni slavone şi bănăţene. Dominaţia austriacă era caracterizată prin colonizarea puternică a germanilor.

Epoca modernă[]

După remanierea ţării şi abolirea frontierei militare între 1867 şi 1881, Bačka şi Banat au intrat sub autoritatea Ungariei iar regiunea Sirmium a devenit parte a Regatului Croaţia-Slavonia. La sfârşitul Primului Război Mondial, Austro-Ungaria s-a dezmembrat. În noiembrie 1918, Ansamblul Novi Sad a proclamat unirea dintre Bačka, Banat, Srem şi Baranja cu, la vremea aceea, Regatul Serbiei.

Voivodina în forma s-a curentă (Bačka de sud, Sremul de est şi Banatul de vest) a fost formal cedată Iugoslaviei prin Tratatul de la Trianon din 1920. Regiunea a fost din nou împărţită temporar de către Puterile Centrale în cel de Al Doilea Război Mondial, dar a fost restabilită ca o provincie a Serbiei cu grade diferite de autonomie (între 1974 şi 1990 a fost în mod oficial o provincie autonomă).

Wikipedia-logo.png Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Istoria Voivodinei. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.
Advertisement